Conservation of refrigerated products and frozen displayed for sale in supermarkets in the city of Palmas-TO

Phaollo Rocha, Erlane Fernandes Rocha, Marcia Ribeiro Alves, Irene Rodrigues Freitas

Abstract


This study aimed to assess whether temperature of refrigerated and frozen products are exposed for sale within the norms established so that no unwanted changes occur in the product. 200 temperature measurements were performed at three supermarkets located in three different regions (North, Center and South) of the city of Palmas.  Initial measurements made from 7:00 to 8:00 h and the second from 17:00 to 18:00 in five types of foods being, chilled and pasteurized milk and frozen yogurt, chicken, pizza and hamburger. It was observed that the temperature of chilled foods differed that may have occurred by using different equipment and / or use of any equipment not appropriate for the type of food. Regarding frozen was striking that all the supermarkets were with at least more than 70% of samples outside the norms established by law and by the manufacturer.


Keywords


Termômetro; Leite pasteurizado; Iogurte; Frango; Pizza; Hamburguer

References


ADAMS, M. R.; MOSS, M.O. Microbiología de los alimentos. España: Acribia, 1997,464 p.

AGENCIA NACIONAL DE VIGILANCIA SANITARIA- ANVISA. Comissão Interministerial da saúde e Agricultura- CISA N° 10. Portaria MS/MA n° 01 de 02/02/1982.

BAZELLA, V. I.; MARTINS, A. H. Verificação da Temperatura de Refeições Transportadas no Município de Cascavel – Paraná. Cascavel, 2008, 8 p.

BOURGEOIS, C.M.; MESCLE, J. F.; ZUCCA, J. Microbiología alimentaria: Aspectos microbiológicos de la seguridad y calidad alimentaria. Traducción: Víctor A. Diéz Fernández. España: Acribia, 1994, 437 p.

FRANCO, D G. M.; LANDGARF, M. Microbiologia dos alimentos. São Paulo: Atheneu, 2008, 182 p.

MACÊDO, J. B. Avaliação da temperatura de refrigeração nas gôndolas de exposição de derivados lácteos em supermercados da região de juiz de Fora-MG. Anais... CONGRESSO NACIONAL DE LATICÍNIOS, 17, 2006, Juíz de Fora-MG.

MACIEL, D. W. Avaliação dos alimentos perecíveis expostos na área de venda em um estabelecimento varejista no município do Rio de Janeiro através da verificação da temperatura. 2007. 79f. Dissertação (Mestrado) - Curso de Higiene e Inspeção de Produtos de Origem Animal, Universidade Castelo Branco, Rio de Janeiro-RJ, 2007.

PORTE, A. et. al. Monitoramento de Carnes e Derivados Refrigerados Expostos à Venda em Supermercados Sulfluminenses. SAÚDE REVISTA. v 5, n 9, p.39-46p, 2003.

SEREJO, Teresa. Análise da temperatura de refrigeradores de alimentos congelados em supermercados da cidade deSão Luís/MA. 2009. 30 f. TCC (Graduação) - Curso de Química, Instituto Federal do Maranhão, São Luiz, 2009.

SOUZA, T. T.; DAMIANI, J. C.; CARNEIRO J. M. Observação de aspectos importantes no armazenamento de alimentos congelados e refrigerados em um supermercado de Florianópolis-SC. Anais da 5ª Semana de Ensino, Pesquisa e Extensão. 14 a 17 de Setembro de 2005.

SOUZA, Almeida Cristiana. Avaliação da temperatura de conservação dos produtos de origem animal expostos à venda em supermercados de Teresina, PI. 2009. 31f. TCC (Graduação) - Curso de Medicina Veterinária, Universidade Federal do Piaui, Teresina-PI, 2009.

TORASSI, Michele. Avaliação da temperatura de armazenamento de alimentos refrigerados em supermercados de criciúma - SC. 2009. 32 f. TCC (Graduação) - Curso de Farmácia, Universidade do Extremo Sul Catarinense, Criciúma, 2009.




DOI: http://dx.doi.org/10.18067/jbfs.v1i2.4

Refbacks

  • There are currently no refbacks.
';



 

Follow us

FacebookTwitter

J. Bioen. Food Sci., Macapá, AP, Brazil. eISSN 2359-2710

  Licença Creative Commons 

The journal is licensed with Creative Commons Atribuição-NãoComercial-CompartilhaIgual 4.0 Internacional

 

Address for correspondence

Professor Victor Hugo Gomes Sales

Journal of Bioenergy and Food Science

Federal Institute of Amapá, Campus Macapá.

Rodovia BR 210 KM 3, s/n Bairro Brasil Novo. CEP: 68.909-398. Macapá, Brazil.

Phone: +55 (96) 3198-2150

jbfs@ifap.edu.br | suporte.jbfs@ifap.edu.br