Environmental Assessment based on microbiological indicators of balneability in Palmas, Tocantins, North Brazil / Avaliação ambiental com base em indicador microbiológico de balneabilidade no município de Palmas-TO
Resumo
UHE Lajeado reservoir is located in the central region of Tocantins State and it has favorable conditions to recreational activities. The margins of the reservoir exhibit a high recreational potential, thus, the sanitary conditions must be ensured to allow safe primary contact with waters. Balneability indicators should be assessed in environments with recreational purposes aiming the prediction and also to prevent adverse effects on human health and aquatic biota. The present work assessed the indicator parameter of fecal contamination, Escherichia coli, in order to establish the balneability of four beaches, which are: Cajú, Prata, Graciosa and Arnos, in the capital of Tocantins State, Palmas. The detection and counting of Escherichia coli used the chromogenic substrate technique of samples taken at five weeks interval during the period of 2012 and 2015. Escherichia coli counting were low and allowed the classification of the beach waters to be very good to excellent based on legal requirements CONAMA Nº 274/2000. Hence, this work contributes to build an important database about microbiological conditions of the waters of Lajeado reservoir.
Palavras-chave
Texto completo:
PDFReferências
ALVES, N.C.; ODORIZZI, A.C.; GOULART, F.C. Análise microbiológica de águas minerais e de água potável de abastecimento, Marília, SP. Rev. Saúde Pública, v. 36, n. 6, p.749-751, 2002.
APHA (American Public Health Association). Standard Methods for the Examination of water and waste water. 21th ed., APHA, AWWA, WEF. Washington, District of Columbia, 2005, 1368p.
ARAÚJO, G. F. R.; ALVES, R. I. S.; TONANI, K. A. A.; RAGAZZI, M. F.; JULIÃO, F. C.; SAMPAIO, C. F.; CARDOSO, O. O.; SEGURA-MUÑOZ, S.I. Qualidade físico-química e microbiológica da água para o consumo humano e a relação com a saúde: estudo em uma comunidade rural no estado de São Paulo. O Mundo da Saúde, v. 35, n. 1, p. 98-104, 2011.
BRAGANÇA, M. A. L.; LIMA, J. D. Composição, abundância e índice de infestação de espécies de formigas em um Hospital Materno-Infantil de Palmas, TO. Neotropical Entomology, v. 39, n. 1, p. 124-130, 2010.
BRASIL. Ministério do Meio Ambiente. Portaria nº18, de 08 de janeiro de 2001. Trata da balneabilidade, dá definições e revoga artigos da resolução 020/86. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, Brasília, DF, 29 nov. 2000.
LOPES, F. W. A.; MAGALHÃES JR, A. P.; VON SPERLING, E. Levantamento de indicadores para avaliação de condições de balneabilidade em águas doces no Brasil. In: XX Simpósio Brasileiro de Recursos Hídricos, 2013, Bento Gonçalves. Anais...2013.
MARTINS, R. T. M.C.; REZENDE, C. S. A. Comparação dos padrões de balneabilidade das praias de Palmas, Estado do Tocantins, no período de 2007 a 2009. Boletim do Laboratório de Hidrobiologia, v. 24, n. 2, p. 59-63, 2011.
MORAIS, R.C.S.; SILVA, C.E. Diagnóstico ambiental do balneário Curva São Paulo no rio Poti em Teresina, Piauí. Eng. Sanit. Ambiental, v. 17, n. 1, p.41-50, 2012.
OLIVEIRA, K. W.; GOMES, F. C. O.; BENKO, G.; PIMENTA, R. S.; MAGALHÃES, P. P.; MENDES, E. N.; MORAIS, P. B. Antimicrobial resistance profiles of diarrheagenic Escherichia coli strains isolated from bathing waters of the Lajeado reservoir in Tocantins, Brazil. Revista Ambiente & Água, v. 7, n. 2, p. 30-41, 2012.
SCHUROFF, P. A.; LIMA, N. R.; BURGOS, T. N. LOPES, A. M.; PELAYO, J.S. Qualidade microbiológica da água do Lago Igapó de Londrina-PR e caracterização genotípica de fatores de virulência associados a Escherichia coli enteropatogênica (EPEC) e E. Coli produtora de toxina Shiga (STEC). Semina: Ciências Biológicas e da Saúde, v. 35, n. 2, p. 11-20, 2014.
SILVA, V.C.; NASCIMENTO, A.R., MOURÃO, A.P.C.; NETO, S. V. C.; COSTA, F.N. Contaminação por Enterococcus da água das praias do município de São Luís, Estado do Maranhão. Acta Sci. Technol. Maringa, v. 30, n. 2, p. 187-192, 2008.
ZULPO, D. L.; PERETTI, J.; ONO, L. M.; GARCIA, J. L. Avaliação microbiológica da água consumida nos bebedouros da Universidade Estadual do Centro-Oeste. C. Agrárias, v. 27, n. 1, p. 107-110, 2006.
DOI: http://dx.doi.org/10.18067/jbfs.v2i4.65
Apontamentos
- Não há apontamentos.
INDEXADORES:
. | ||||
. | . | . | . | . |
. | ||||
. | . |
Em avaliação
Seguir
J. Bioen. Food Sci., Macapá, AP, Brazil. eISSN 2359-2710
Esta obra está licenciada com uma Licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial-CompartilhaIgual 4.0 Internacional
Endereço para correspondência
Journal of Bioenergy and Food Science
Instituto Federal do Amapá, Campus Macapá
Rodovia BR 210 KM 3, s/n Bairro Brasil Novo. CEP: 68.909-398
Macapá, Ap, Brasil
jbfs@ifap.edu.br | suporte.jbfs@ifap.edu.br