Evaluation of shelf life of Formosa papaya (Carica papaya L.) minimally processed using coating of cassava starch and essential clove oil
Resumen
Palabras clave
Texto completo:
PDF (PORTUGUESE) (English)Referencias
AOAC. (2008). Official methods of analysis. 16th ed. Washington: Association of Official Analytical Chemists.
APHA - American Public Health Association. (2001). Compendium of methods for the microbiological examination of foods. Washington, DC. 676 p.
Argañosa, A. C. S., Raposo, M. F. J., Teixeira, P., & Morais, A. M. (2008). Effect of cut-type on quality of minimally processed papaya. Journal of the Science of Food and Agriculture, 88 (12), 2050–2060. https://doi.org/10.1002/jsfa.3309
Bergo, P., Sobral, P. J. A., & Prison, J. M. (2010). Effect of glycerol on physical properties of cassava starch films. Journal of Food Processing and Preservation, 34, 401-410. https://doi.org/10.1111/j.1745-4549.2008.00282.x
Besinela, E. J., Sinhorim, M. M., Camargo, M., Albrecht, C. R. M, Simões, M., & Silva, C. F. (2010). Efeito de diferentes biopolímeros no revestimento de mamão (Carica papaya L) minimamente processado. Revista Varia Scientia Agrárias, 1 (1), 131-142.
Brasil. (2001). Agência Nacional de Vigilância Sanitária. RDC nº 12, de 2 de janeiro de 2001. Diário Oficial. Brasília, DF.
Cao, N., Fu, Y., & He, J. (2007). Preparation and physical properties of soy protein isolate and gelatin composite films. Food Hydrocolloids, 21, 1153-1162. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2006.09.001
Carvalho, A. V., & Lima, L. C. O. (2002). Qualidade de kiwis minimamente processados e submetidos a tratamento com ácido ascórbico, ácido cítrico e cloreto de cálcio. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 37 (5), 679-685. http://dx.doi.org/10.1590/S0100-204X2002000500013
Chevalier, R. C., Silva, G. F., Silva, D. M., Pizato, S., & Cortez-Vega, W. R. (2016). Utilização de revestimento comestível à base de quitosana para aumentar a vida útil de melão minimamente processado. Journal of Bioenergy and Food Science, 3 (3), 130-138. DOI:10.18067/jbfs.v3i3.101
Chevalier, R. C., Pizato, S., De Lara, J. A. F., & Cortez-Vega, W. R. (2018). Obtaining protein isolate of tilapia (Oreochromis niloticus) and its application as coating in fresh?cut melos. Journal of Food Safety, 38, e12496. https://doi.org/10.1111/jfs.12496
Chitarra, M.I.F., & Chitarra, A.B.(1990). Pós-colheita de frutos e hortaliças. Lavras, MG: Escola Superior de Agricultura de Lavras.
Coma, V. (2008). Bioactive packaging technologies for extended shelf life of meat-based products. Meat Science, Barking, 78, (1-2), 90-103. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2007.07.035
Cortez-Vega, W. R., Piotrowicz, I. B. B., Prentice, C., & Borges, C. D. (2013). Conservação de mamão minimamente processado com uso de revestimento comestível à base de goma xantana. Semina: Ciências Agrárias, 34, (4), 1753-1764. DOI: 10.5433/1679-0359.2013v34n4p1753
Cortez-Vega, W. R., Pizato, S., Souza, J. T. A., & Prentice, C. (2014). Using edible coatings from Whitemouth croaker (Micropogonias furnieri) protein isolate and organo-clay nanocomposite for improve the conservation properties of fresh-cut ‘Formosa’ papaya. Innovative Food Science and Emerging Technologies, 22, 197–202. https://doi.org/10.1016/j.ifset.2013.12.007
Costa, A. F. S. & Balbino, J. M. S. (2002). Características da fruta para exportação e normas de qualidade. Embrapa, 21, 12-18.
Fernandes, P. L. O., Aroucha, E. M. M., Souza, P. A., Sousa, A. E. D., & Fernandes, P. L. O. (2010). Qualidade de mamão ‘Formosa’ produzido no RN e armazenado sob atmosfera passiva. Revista Ciência Agronômica, 41 (4), 599-604. http://dx.doi.org/10.1590/S1806-66902010000400012
Fonseca, M. J. O., Cenci, S. A., Leal, N. R., Botrel, N. (2003). Uso de atmosfera controlada para conservação pós-colheita do mamão golden. Revista Brasileira de Fruticultura, 25 (3), 537-539.
Fontes, L. C. B., sarmento, S. B. S. S., Spoto, M. H. F., & Dias, C. T. (2008). Conservação de maçã minimamente processada com o uso de películas comestíveis. Ciência e Tecnologia de Alimentos, 28 (4), 872-880. https://doi.org/10.1590/S0101-20612008000400017
Freitas, I. R., Cortez-Vega, W. R., Pizato, S., Prentice-Hernández, C., & Borges, C. D. (2013). Xanthan gum as a carrier of preservative agents and calcium chloride applied on fresh-cut apple. Journal of Food Safety, 33 (3), 229-238. doi: 10.1111/jfs.12044
Kester, J., & Fennema, O. (1986). Edible Films and Coatings: A Review. Food Technology, 40 (12), 47-59.
Lima, A. S., Ramos, A. L. D., Marcellini, P. S., Batista, R. A., & Faraoni, A. S. (2005). Adição de Agentes antiescurecimento, antimicrobiano e utilização de diferentes filmes plásticos em mamão minimamente processado. Revista Brasileira de Fruticultura, 27 (1), 149-152. https://doi.org/10.1590/S0100-29452005000100039
Mendonça, V., Abreu, N. A. A., Gurgel, R. L. S., Ferreira, E. A., Orbes, M. Y., & Tosta, M. S. (2006). Crescimento de mudas de mamoeiro ‘Formosa’ em substratos com utilização de composto orgânico superfosfato simples. Ciência e Agrotecnologia, 30 (5), 861-868. http://dx.doi.org/10.1590/ S1413-70542006000500006
Minolta. (1994). Precise color communication: color control from feeling to instrumentation. Osaka: Co. Ltda. 49 p.
Morais, F. A., Araújo, F. M. M. C., Machado, A. V., Ricarte, F. D. N., & Sales Junior, R. (2010). Influência da atmosfera modificada sob a vida útil pós-colheita do mamão ‘Formosa’. Revista Verde, 5 (4), 01-09.
Moretti, C. L. (2007). Panorama do processamento mínimo de frutas e hortaliças. In: Moretti, C. L. Manual de processamento mínimo de frutas e hortaliças. Brasília: Embrapa Hortaliças, cap. 4, p. 25-40.
Nunes, A. C. D., Neto, A. F., Nascimento, I. K. S., Oliveira, F. J. V., & Mesquita, R. V. C. (2017). Armazenamento de mamão formosa revestido à base de fécula de mandioca. Revista de Ciências Agrárias, 40, (1), 254-263. https://doi.org/10.19084/RCA16048
Pereira, M. E.C., Silva, A. S., Bispo, A. S. R., Santos, D. B., Santos, S. B., & Santos, V. J. (2006). Amadurecimento de mamão formosa com revestimento comestível à base de fécula de mandioca. Ciência e Agrotecnologia, 30 (6), 1116-1119. http://dx.doi.org/10.1590/S1413-70542006000600011
Perera, N., Gamage, T. V., Wakeling, L., Gamlath, G. G. S., & Versteeg, C. (2010). Colour and texture of apples high pressure processed in pineapple juice. Innovative Food Science and Emerging Technologies, 11, (3), 39-46, 2010. https://doi.org/10.1016/j.ifset.2009.08.003
Pimentel, J. D. R., Souza, D. S., Oliveira, T. V., Oliveira, M. C., Bastos, V. S., & Castro, A. A. (2011). Estudo da conservação de mamão Havaí utilizando películas comestíveis a diferentes temperaturas. Scientia Plena, 7 (10), 1-6.
Pinheiro, N. M. S., Figueiredo, E. A. T., Figueiredo, R. W., Maia, G. A., & Souza, P. H. M. (2005). Avaliação da qualidade microbiológica de frutos minimamente processados comercializados em supermercados de Fortaleza. Revista Brasileira de Fruticultura, 27 (1), 153-156. http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452005000100040
Raybaudi-Massilia, R. M., Mosqueda-Melgar, J., Sobrino-López, A., Soliva-Fortuny, R., & Martín-Belloso, O. (2007). Shelf-life extension of fresh-cut “Fuji” apples at different ripeness stages using natural substances. Postharvest Biology and Technology, 45, 265-275. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2007.02.006
Rocha, R. H. C., Menezes, J. B., Nascimento, S. R. C., & Nunes, G. H. R. (2007). Qualidade do mamão formosa submetido a diferentes temperaturas de refrigeração. Caatinga, 20 (1), 75-80.
Rocha, R. H. C., Nascimento, S. R. C., Menezes, J. B., Nunes, G. H. S., & Silva, E. O. (2005). Qualidade pós-colheita do mamão Formosa armazenado sob refrigeração. Revista Brasileira de Fruticultura, 27 (3), 386-389. https://doi.org/10.1590/S0100-29452005000300012
Rojas-Graü, M. A., Soliva-Fortuny, R. C., & Martín- Belloso, O. (2009). Edible coatings to incorporate active ingredients to fresh-cut fruits: a review. Trends in Food Science and Technology, 20, 438-447. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2009.05.002
Rojas-Graü, M. A., Tapia, M. S., Rodríguez, F. J., Carmona, A. J., & Martin-Belloso, O. (2007). Alginate and gellan-based edible coatings as carriers of antibrowning agents applied on fresh-cut Fuji apples. Food Hydrocolloids, 21 (1), 118-127. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2006.03.001
Santos, C. E. M., Couto, F. A. D., Salomão, L. C. C., Cecon, P. R., Wagner Júnior, A., & Bruckner, C. H. (2008). Comportamento pós-colheita de mamões formosa ‘Tainung 01’ acondicionados em diferentes embalagens para o transporte. Revista Brasileira de Fruticultura, 30 (2), 315-321. http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452008000200008
Silva, A. V. C., Oliveira, P. Y., Carnelossi, M. A. G., Muniz, E. N., & Narain, N. (2009). Temperatura e embalagem para abóbora minimamente processada. Ciência e Tecnologia de Alimentos, 29, (2), 391-394. https://doi.org/10.1590/S0101-20612009000200025
Silvestri, J. D. F., Paroul, N., Czyewski, E., Lerin, L., Rotava, I., Cansian, R. L., Mossi, A., Toniazzo, G., Oliveira, D., & Treichel, H. (2010). Perfil da composição química e atividades antibacteriana e antioxidante do óleo essencial do cravo-da-índia (Eugenia caryophyllata Thunb.). Revista Ceres, 57 (5), 589-594. http://dx.doi.org/10.1590/S0034-737X2010000500004
Souza, B. S., Durigan, J. F., Donadon, J. R., & Lima, M. A. (2005). Qualidade e comportamento fisiológico do mamão “Formosa” minimamente processado. Brazilian Journal of Food Technology, 8, (3), 243-247.
Tapia, M. S., Rojas-Grau, M. A., Carmona, A., Rodríguez, F. J., Soliva- Fortuny, R., & Martinbelloso, O. (2008). Use of alginate- and gellan-based coatings for improving barrier, texture and nutritional properties of fresh-cut papaya. Food Hydrocolloids, 22 (8), 1493-1503. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2007.10.004
Trigo, J. M., Albertini, S., Spoto, M. H. F., Bruder, S., & Sarmento, S. (2012). Efeito de revestimentos comestíveis na conservação de mamões minimamente processados. Brazilian Journal of Food Technology, 15 (2), 125-133. http://dx.doi.org/10.1590/S1981-67232012005000005
Villalobos-Carvajal, R., Hernández-Muñoz, P., Albors, A., & Chiralt, A. (2009). Barrier and optical properties of edible hydroxypropyl methylcellulose coatings containing surfactants applied to fresh cut carrot slices. Food Hydrocolloids, 23 (2), 526-535. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2008.02.008.
DOI: http://dx.doi.org/10.18067/jbfs.v6i4.269
Enlaces refback
- No hay ningún enlace refback.
J. Bioen. Food Sci., Macapá, AP, Brazil. eISSN 2359-2710
The journal is licensed with Creative Commons Atribuição-NãoComercial-CompartilhaIgual 4.0 Internacional
Address for correspondence
jbfs@ifap.edu.br | suporte.jbfs@ifap.edu.br