Osmotic dehydration to obtain cagaita raisins / Desidratação osmótica para obtenção de cagaita passa

Caroline Dantas Mendes Silva, Caroline Roberta Freitas Pires, Juliana Pinto Lima, Anielli Souza Pereira, Clemilson Antônio Silva

Abstract


The cagaita is a fruit of cerrado, of pale yellow color and containing 1-3 white seeds, wrapped in a slightly acidic pulp. It presents a significant content of vitamin C, carotenoids and fibers. This work was carried out to evaluate the osmotic dehydration conditions for obtaining cagaita raisins. The osmotic treatment was conducted at 50 °C and 70 °C, without stirring, using sucrose solutions at 45 °Brix and 65 °Brix. Evaluated the loss of water parameters, weight loss and solids uptake, shrinkage and rehydration capacity. The dehydrated samples were subjected to sensory evaluation by applying an acceptance test. The study showed that there was a greater water loss, weight loss and increased incorporation of soluble solids in the dried samples cagaita under the conditions of 65 °Brix to 70 °C. The lower shrinkage rate and higher rehydration capacity were observed in osmotically dehydrated samples at 45 ºBrix solution at 50 °C. Sensory analysis showed that dehydrated cagaita showed good acceptance, constituting an option to add value to the fruit.


Keywords


Eugenia dysenterica; quality; osmotic dehydration

References


AOAC- ASSOCIATION OF OFFICIAL ANALYTICAL CHEMISTS. HORWITZ, W. Official methods of analysis of the Association Analytical Chemits. 17 ed Arlington: AOAC Inc., v.1 e v. 2, 2000.

ARAKAKI, A. H. et al. O baru (Dipteryx alata Vog.) como alternativa de sustentabilidade em área de fragmento florestal do Cerrado, no Mato Grosso do Sul. Interações, Campo Grande, v. 10, n. 1, p. 31-39, 2009.

BERISTAIN, C. I.; AZUARA, E., CORTES, R.; GARCIA, H. S. Mass transfer during osmotic

dehydration of pineapple rings. International Journal of Food Science and Technology. v. 25, p.576-582, 1990.

BORIN, I.; FRASCARELI, E.C.; MAURO, M.A.; KIMURA, M. Efeito do pré-tratamento osmótico com sacarose e cloreto de sódio sobre a secagem convectiva de abóbora. Ciência Tecnologia de Alimentos, v. 28, n. 1, p. 39-50, 2008.

BRANDÃO, M. C. C. MAIA, G.A.; LIMA, D.S.P.; PARENTE, E.J.S.A.; CAMPELLO, C.C.; NASSU, R.T.; TEREZINHA FEITOSA, T.; SOUSA, P.H.M. Análise físico-química, microbiológica e sensorial de frutos de manga submetidos à desidratação osmótico solar. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 25, n. 1, p. 38-41, 2003.

CARDOSO M. L. ; MARTINO, H.S.D.; MOREIRA A.V.B.;RIBEIRO, S.M.R. ; PINHEIRO SANT'ANA, H.M. Cagaita (Eugenia dysenrerica DC.) of the Cerrado of Minas Gerais, Brazil: Physical and chemical characterization, carotenoids and vitamins. Food Research International, v. 44, n. 7, August, p. 2151–2154, 2011.

CHAVES, J.B.P.; SPROESSER, R.L. Práticas de laboratório de análise sensorial de alimentos e bebidas. 1a ed. Viçosa: UFV; 2002.

CORRÊA, J. L. G.; FILHO, E.D.S.; BATISTA, M.B.; AROLA, F.; FIOREZE, R. Drying of pineapple by hybrid process: osmotic, microwave-vacuum drying. Drying Technology, New York, v. 29, n.10, p. 1556-1561, Oct. 2011.

DERLAN, J. M.; SILVA, F. S.; PORTO, A. G. CINÉTICA DE REIDRATAÇÃO DE PIMENTA VARIEDADE BICO In: Congresso de Iniciação Científica, 5ª. (JC), 2013, Cáceres/MT. Anais... Cáceres/MT: Pró-Reitoria de Pesquisa e Pós-Graduação - PRPPG, 2013. Vol. 8 (2013). Cód. 9230. ISSN ONLINE 2237-9258. CDROM 2178-7492.

DHINGRA, D.; SINGH, J., PATIL, R.T., UPPAL, D.S. Osmotic dehydration of fruits and vegetables: A review. Journal of Food Science Technology, London, v.45, n.3, p.209–217, 2008.

ELIAS, N.F.; BERBERT, P.A.; MOLINA, M.A.B.; VIANA, A.P.; DIONELLO, R.G.; QUEIROZ, V.A.V.. Avaliação nutricional e sensorial de caqui cv Fuyu submetido à desidratação osmótica e secagem por convecção. Ciência Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 28, n.2,p. 322-328, abr.-jun. 2008.

ESCOBAR, M. P; GALINDO, F. G.; WADSÖ, L.; NÁJERA, J. R.; SJOHOLM, I. Effect of long-term storage and blanching pré-treatments on the osmotic kinectics of carrots (Daucus carota L. cv. Nerac). Journal of Food Engineering. Oxford, v.81, p. 313-317, 2007.

FERREIRA, D.F. Análises estatísticas por meio do SISVAR para windows versão 4.0. In: REUNIÃO ANUAL DA REGIÃO BRASILEIRA DA SOCIEDADE INTERNACIONAL DE BIOMETRIA, 45., 2000, São Carlos, SP. Programa e Resumos... São Carlos: UFScar, 2000. p.235.

GENINA-SOUTO, P.; BARRERA-CORTES, J.; GUTIERREZ-LOPEZ, G.; NIETO, E.A. Temperature and concentration effects of osmotic media on profiles of sweet potato cubes. Drying Technology, v.19, n.3-4, p.547-558, 2001.

GUIMARÃES, M.G.; SILVA, M.S.; Valor nutricional e características químicas e físicas de frutos de murici-passa (Byrsonima verbascifolia). Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 28, n. 4, p. 817-821, out.-dez. 2008

KARATHANOS, V.T.; KOSTAROPOULOS, A.E. Air-drying kinetics of osmotically dehydrated fruits. Drying Technology. New York, v. 13, n.5-7, p. 1503-1521, 1995.

KHOYI, M.R., HESARI, J. Osmotic dehydration kinetics of apricot using sucrose solution. Journal of Food Engineering, n.30, p.1-6, 2006.

KROKIDA, M. K.; MARINOS-KOURIS, D. Rehydration kinetics of dehydrated products. Journal of Food Engineering, v.57, n.1, p.1-7, 2003.

LERICI, C.R.; PINNAVAIA, M.; DALLA ROSA, M.; BARTOLUCCI, L. Osmotic Dehydration of fruit: Influence of osmotic Agents on Drying Behavior and Product Quality. Journal of food Science, Chicago, v. 50, p. 1217-1219, 1985.

LIMA, A. da S.; FIGUEIREDO, R. N. de; MAIA, G. A.; LIMA, J. R. e SOUZA, P. H. M.

de. Estudo da Estabilidade de Melões Desidratados Obtidos por Desidratação Osmótica Seguida de Secagem Convencional. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, n. 1, v. 26, p. 107-109, 2004.

MOY, J.K.; LAU, B.H.; DOLLAR, A.M. Effects of sucrose and acid on osmotic-dehydration of tropical fruits. Journal of Food Processing and Preservation, Trumbull, v.2, p.131-135, 1978.

NSONZI, F.; RAMASWAMY, H. S. Osmotic dehydration kinetics of blueberries. Drying Technology, v. 16, n. 3, p. 725-741, 1998.

RIBEIRO, R. C. Tomates semi desidratados obtidos por secagem micro-ondas convectiva precedida por desidratação osmótica. 2013. 87p. Dissertação (Mestrado em Ciência dos Alimentos) - Departamento de Alimentos, Universidade Federal de Lavras, Lavras, 2013.

SANTOS, M.S. Impacto do processamento sobre as características físico-químicas, reológicas e funcionais de frutos da gabirobeira (Campomanesia xanthocarpa Berg). Tese. Universidade Federal do Paraná, 2011. 148p.

SILVA, M. R.; LACERDA, D.B.C.L.; SANTOS, G.G.; MARTINS, D.M.O. Caracterização química de frutos nativos do Cerrado. Ciência Rural, Santa Maria, v. 38, n. 6, 2008.

SILVA, A. S.; ALMEIDA, F.A.C.; SILVA, F.L.H.; DANTAS, H.J.; LIMA, E.E. Desidratação e efeito de pré-tratamentos no extrato seco do pimentão verde. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, v. 10, n. 1, p. 27-34, 2008.

SOARES JÚNIOR, M.S.; REIS, R.C.; BASSINELLO, P.Z.; LACERDA, D.B.C.; KOAKUZU, S.N.; CALIARI, M. Qualidade de biscoitos formulados com diferentes teores de farinha de casca de pequi. Pesquisa Agropecuária Tropical ,v. 39, n. 2, p. 98-104, abr./jun. 2009.

SOUSA, P. H. M.; MAIA, G.A.; FILHO, M.S.M.S.; FIGUEIREDO, R.W.F.; SOUZA, A.C.R. Goiabas desidratadas osmoticamente seguidas de secagem em estufa. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 25, n. 3, p. 414-416, 2003.

TORREGGIANI, D.; BERTOLO, G. High-quality fruit and vegetable products using combined processes. In: FITO, P. et al. (Ed.). Osmotic dehydration and vacuum impregnation. Lancaster: Technomic Publishing Company, 2001. p. 3-9.

UNITED STATES OF DEPARTMENT AGRICULTURE. Vegetables and fruits dehydration. College Park: Bureau of Agricultural and Industrial Chemistry, 1944. 29p.

VALLILO, M.I.; LAMARDO, L.C. A.; GABERLOTTI, M. L.; OLIVEIRA, E.Composição química dos frutos de Campomanesia adamantium (Cambesséde) O. Berg. Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 26, n. 4, p. 725-955, out./dez. 2006.

ZOGZAS, N.P.; MAROULIS, Z.B.; KOURIS, D.M. Densities, skrinkage and porosity of some vegetables during ais drying. Drying Technology, New York, v. 12, n. 7, p. 1653-1666, 1994.




DOI: http://dx.doi.org/10.18067/jbfs.v2i4.82

Refbacks

  • There are currently no refbacks.
';



J. Bioen. Food Sci., Macapá, AP, Brazil. eISSN 2359-2710

  Licença Creative Commons 

The journal is licensed with Creative Commons Atribuição-NãoComercial-CompartilhaIgual 4.0 Internacional

 

Address for correspondence

jbfs@ifap.edu.br | suporte.jbfs@ifap.edu.br