Mapping dairy plants and location strategies for whey processing in Rio de Janeiro, Brazil

Neila Mello Cortez, Rosangela Zoccal, José Luiz Bellini Leite, Julliana Dias, Marco Antonio Sloboda Cortez

Abstract


The objective of this study was to assess the technical and economic feasibility of the use of whey resulting from the cheese making process in the State of Rio de Janeiro. Data was collected from 52 dairy plants that produce or buy whey, by means of questionnaires. Based on the data obtained, a mathematical model for the location of processing plants was built, considering production logistics, sample collection, regions with potential to locate whey processing plants and possible areas of environmental impact from cheese industries.  Whey processing was more concentrated in the south of the state of Rio de Janeiro, with 59.5% during the season, and 58.4% in the off-season period. The production in the season and off-season periods was stable, with good distribution throughout the State. Only 30.7% of the total whey generated was used by industries to produce dairy beverages and ricotta, and 70.3% was discarded. According to the present study, the ideal solution for the use of whey in the referred region, should consider the establishment of two processing plants and the definition of strategic convergence points (whey drying facilities, in Macuco and Valença), and the subsequent transport of the products for final processing.


Keywords


Cheese whey, whey processing plant, Rio de Janeiro state, mathematical model.

Full Text:

PDF

References


ALVES, R.L.D. Projeto da rede de captação logística do soro de queijo produzido no Estado de Minas Gerais. 33f. 2005. Monografia (Conclusão do curso de Engenharia de Produção) - Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, 2005.

BALLOU, R.H. Gerenciamento da cadeia de suprimentos: planejamento, organização e logística empresarial. Porto Alegre: ed. Bookman, 2001. 616p.

CHEHADI, M.C.G.; VIEIRA, J.A.G. Comportamento reológico do soro de queijo. Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes, v.59, n.339, p.169-172, 2004.

CHENG, S.; DEPETERS, E.J.; ROSENBERG, M. Efficacy of whey protein gel complex to increase the unsaturated fatty acid composition of bovine milk fat. Journal Dairy Science, v.89, p.640-50, 2005.

COSTA JÚNIOR, L.C.G. Viabilidade tecnológica de uso de concentrados proteicos e creme como extensores na fabricação de queijo Minas Frescal. Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes, v. 61, n. 351, p. 39-48, 2006.

EMBRAPA. Estatísticas do leite. Disponível em: http://www.cnpgl.embrapa.br. Acesso: 12 fev 2012.

FERREIRA FILHO, V.J.M. Sistemas de roteirização e programação de veículos. Pesquisa Operacional, v.21, n.2, 223-232p. 2001.

FLORENTINO, E. R.; MACEDO, G. R. de; SANTOS, E. S. dos. Caracterização do soro de queijo visando processo de aproveitamento. Higiene Alimentar, v.19, p.30-32, 2005.

GERDES, K.; CHRISTENSEN, S.K.; LOBNER-OLESEN, A. Prokaryotic toxin-antitoxin stress response loci, Nature Reviews Microbiology, v.3, 2005. Disponível em:

http://gasp.med.harvard.edu/micro200/docs/Lory/Mar30/Gerdes%20rev.pdf. Acessado: 20 abr. 2009.

HADDAD, P. R.; FERREIRA, C. M. C.; ANDRADE, T. A. Economia regional: teorias e métodos de análise. Fortaleza: Banco do Nordeste do Brasil. 1989. 649p.

HOMEM, G.R. Avaliação técnico-econômica e análise locacional de unidade processadora de soro de queijo em Minas Gerais. 230f. 2004. Tese (Doutorado em Ciência e Tecnologia de Alimentos) – Curso de Pós-graduação em Ciências e Tecnologia de Alimentos, Universidade Federal de Viçosa. 2004.

IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Pesquisa Pecuária Municipal. Sistema IBGE de Recuperação Automática. Disponível em: http://www.sidra.ibge.gov.br. Acesso: 12 mar. 2008.

LAPORTE, G.; GENDREAU, M.; POTVIN, J.Y.; SEMET, F. Classical and modern heuristics for the vehicle routing problem. International Transactions in Operational Research, v.7, n. 45, p.285-300, 2000.

LEITE, J.L.B. Metodologia de Modelagem para Sistemas de Produção de Leite In: 43ºCongresso Brasileiro de Economia e Sociologia Rural, 2005, Ribeirão Preto. Sociedade Brasileira de Economia e Sociologia Rural. Ribeirão Preto: USP. 1 CD, 2005. p.1-15.

NOGUEIRA, A.C.; PERES, A.DE.P.; CARVALHO, E.M. Avaliação do risco ambiental utilizando FMEA em um laticínio na região de Lavras – MG. Revista Produção Online, v.11, n.1, p. 194-209, 2011.

PAULA, J.C.J. de; ALMEIDA, F.A. de; PINTO, M.S.; TEODORO, V.A.M.; COSTA, R.G.B. Aproveitamento de soro de queijo de coalho na elaboração de bebida láctea pasteurizada. Revista Instituto Laticínio “Cândido Tostes”, n. 387, v. 67, p. 13-20, 2012.

ROHLFES, A.L.B.; BACCAR, N.DE.M.; OLIVEIRA, M.S.R.DE; MARQUARDT, L.; RICHARDS, N.S.P.DOS.S. Indústrias lácteas: alternativas de aproveitamento do soro de queijo como forma de gestão ambiental. Revista Tecnológica Santa Cruz do Sul, v.15, n.2, p.79-83, 2011.

ROSSETTO, C.F. Roteirização: a Racionalização do Transporte. Disponível em: http://infogpsonline.uol.com.br/revistas-interna.php. Acesso: 28 maio 2008.

SEBRAE. Serviço Brasileiro de Apoio às micro e pequenas empresas. Queijos Nacionais: Estudos de Mercado Sebrae, 2008. Disponível em: www.sebrae.com.br. Acessado: 12 jan. 2012.

SILVEIRA, A.C.P.; AMARAL, L.S.R.; OLIVEIRA, C.F.; CARVALHO, A.F. Utilização de sistemas de concentrados proteicos de soro em tecnologia de fabricação de queijo Minas Frescal. Ingredientes e Tecnologia, v. 5, p. 46-48, 2009.

SILVEIRA, E.S.; FREITAS, W.S. Geração e destinação de soro de queijo numa indústria de laticínio do estado da Bahia. 24 fev 2011. Revista Meio Ambiente. Disponível em: < http://www.webartigos.com/artigos/geracao-e-destinacao-de-soro-de-queijo-numa-industria-de-laticinio-do-estado-da-bahia/60012/.

SINHÁ, R.; RADHA, C.; PRAKASH, J.; KAUL, P. Whey protein hydrolysate: Functional properties, nutritional quality and utilization in beverage formulation. Food Chemistry, v.101, n.4, p. 1484-1491, 2007.

SOUZA, K.S.; CHEHADI, M.C.G.; VIEIRA, J.A.G. et al. Propriedades térmicas do soro de queijo. Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes, v. 59, n. 339, p. 166-9, 2004.

ZOCCAL, R.; ASSIS, A. G.; EVANGELISTA, S. R. Distribuição geográfica da produção leiteira no Brasil. Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite. 8p. (Embrapa Gado de Leite. Circular Técnica, 88). 2006.




DOI: http://dx.doi.org/10.18067/jbfs.v2i2.11

Refbacks

  • There are currently no refbacks.
';



 

Follow us

FacebookTwitter

J. Bioen. Food Sci., Macapá, AP, Brazil. eISSN 2359-2710

  Licença Creative Commons 

The journal is licensed with Creative Commons Atribuição-NãoComercial-CompartilhaIgual 4.0 Internacional

 

Address for correspondence

Professor Victor Hugo Gomes Sales

Journal of Bioenergy and Food Science

Federal Institute of Amapá, Campus Macapá.

Rodovia BR 210 KM 3, s/n Bairro Brasil Novo. CEP: 68.909-398. Macapá, Brazil.

Phone: +55 (96) 3198-2150

jbfs@ifap.edu.br | suporte.jbfs@ifap.edu.br