Oxides and oxy-sulphates as sources of micronutrients in the construction of the fertility of an oxisol

Domingos Paschoal Marcon Tezza Neto, Alvaro José Gomes de Faria, Evandro Alves Ribeiro, Fabriny da Silva Ribeiro, Rubson da Costa Leite, Rubens Ribeiro da Silva

Abstract


In cerrado soils, the occurrence of micronutrient deficiency in several crops has been more and more frequent, being caused by the incorrect application of micronutrient sources and doses in the soil. Therefore, the objective of this work was to evaluate sources and doses of different water solubilities in the construction of micronutrient fertility in cerrado soil. The experiment was conducted in a greenhouse, the soil used was a dystrophic Red-Yellow Oxissol. The experimental design was in randomized block (DBC), arranged in a 6 x 2 factorial scheme, with three replications. The treatments consisted of control treatment and five doses for each source (0; 50; 100; 150; 200 and 250 kg ha-1) and two micronutrient sources of different water solubilization (FTE BR12 and Spene®). Spene® presented higher Cu, Zn, B and Mn availability compared to FTE BR12, regardless of the dose used. The agronomic efficiency of Cu, Zn and Mn availability with the use of the Spene® source is 29, 11 and 5% higher than the use of the FTE BR12 source. The use of Spene® in cerrado soils may be a promising alternative in the availability of micronutrient crops.

Keywords


Copper. Zinc. Boron. Manganese.

Full Text:

PDF (PORTUGUESE)

References


ANDA. Associação Nacional para Difusão de Adubos. (2017). Principais indicadores do setor de fertilizantes. Disponível em: . Acessado em: 07 de junho 2017.

Carmo, D.L., Nannetti, D.C., Lacerda, T.M., Nannetti, A.N., & Santo, D.J.E. (2012). Micronutrientes em solo e folha de cafeeiro sob sistema agroflorestal no sul de Minas Gerais. Coffee Science, 7(1), 76-83. https://doi.org/10.1590/s0100-06832011000300033

Carvalho, E.R., Oliveira, J.A., Caldeira, & C.M. (2014). Qualidade fisiológica de sementes de soja convencional e transgênica RR produzidas sob aplicação foliar de manganês. Bragantia, 73(3), 219-228. https://dx.doi.org/10.1590/1678-4499.0096.

Couto Junior, P.A., Silva, A.A., Lana, & R.M.Q. (2013). Aplicação de diferentes doses e adubação de micronutrientes via solo na cultura do feijoeiro. Bioscience Journal, 29(1), 8-14.

EMBRAPA (2013). Centro nacional de pesquisa em solo. Sistema brasileiro de classificação de solos. 3. ed. Brasília: Centro Nacional de Pesquisa de Solos, 353p. https://doi.org/10.1590/s0100-204x2002000400009

EMBRAPA (1997). Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária Centro Nacional de Pesquisa de Solos. Manual de métodos de análises de solo. Rio de Janeiro: Embrapa. 2. ed. https://doi.org/10.17138/tgft(1)121-122

Ferreira, D.F. (2011). Sisvar: a computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia, 35(6), 1039-1042. https://dx.doi.org/10.1590/S1413-70542011000600001

Godoy, L.J.G., Bôas, R.L.V., Yanagiwara, R.S., Backes, C., & Lima, C.P. (2013). Concentração foliar de manganês e zinco em laranjeiras adubadas com óxidos e carbonatos via foliar. Revista Ciência Agronômica. 44 (3). https://dx.doi.org/10.1590/S1806-66902013000300004

Goldberg, S., & Suarez, D.L. (2012). Role of organic matter on boron adsorption-desorption hysteresis of soils. Soil Science, 177(9), 417-423. https://dx.doi.org/10.1097/SS.0b013e318256bc0c

Haridasan, M. (2008). Nutritional adaptations of native plants of the Cerrado biome in acid soils. Brazilian Journal of Plant Physiology, 20(3), 183-195. https://dx.doi.org/10.1590/S1677-04202008000300003

Korndörfer, G.H., Lara-Cabezas, W.A., & Horowitz, N (1999). Eficiência agronômica de fosfatos naturais reativos na cultura do milho. Scientia agrícola, 56(2), 391-396, 1999. https://dx.doi.org/10.1590/S0103-90161999000200019

Lacerda, J.J.J., Lopes, L.O., Rambo, T.P., Marafon, G., Silva, A.O., & Lira, D.N.S (2017). Soybean Yield Responses to Micronutrient Fertilizers. In: KASAI, M. Soybean, The Basis of Yield, Biomass and Productivity. 1 ed. p. 600. https://doi.org/10.5772/67157

Lopes, A.S. (1999). Micronutrientes: filosofia de aplicação e eficiência agronômica. São Paulo: Associação Nacional para difusão de adubos, 70 p.

Marques, J.J., Schulze, D.G., Curi, N., & Mertzman, A.S. (2004). Trace element geochemistry in Brazilian Cerrado soils. Geoderma, 121(2), 31-43. https://dx.doi.org/10.1016/j.geoderma.2003.10.003

Mascarenhas, H.A.A., Esteves, J.A.S., Wutke, E.B., & Gallo, P.B. (2014). Micronutrientes em soja no estado de São Paulo. Nucleus, 11(1), 323-343, 2014. https://dx.doi.org/10.3738/1982.2278.1102

Radambrasil (1981). Programas de Integração Nacional: Levantamento de Recursos Naturais. Folha SD22, 25, p397.

Reis, C.J., Peres, S.R., Biscaro, G.A., Kulczynski, S.M., & Fenandes, D.S. (2008). Doses e modos de aplicação de boro na produção e qualidade fisiológica de sementes de feijão em solo de cerrado. Revista Ceres, 55(4), 258-264. https://doi.org/10.1590/s0100-204x2007000300016

Ribeiro, A.C., Guimarães, P.T.G., & Alvarez, V.H. (1999). Comissão de fertilidade do solo do estado de minas gerais. Recomendação para o uso de corretivos e fertilizantes em minas gerais - 5ª Aproximação. Viçosa, MG, p.359. https://doi.org/10.14295/2596-2221.xviceel.2018.262

Silva, A.A., Junior, P.A.C., Lana, A.M.Q., & Lana, R.M.Q. (2014). Teores de micronutrientes no solo e foliar com aplicação de fontes quelatadas e sulfatadas em feijão. Engenharia Agrícola, 34(1), p.28-37. https://dx.doi.org/10.1590/S0100-69162014000100004

Taiz, L., & Zeiger, E. (2010). Plant Physiology. Massachusetts: Sinauer Associates, 5 ed. p.782.

Taiz, L., Zeiger, E., & Santarém, E.R. (2004). Fisiologia vegetal. 3.ed. Porto Alegre: Artmed, p.719.

Timac Agro (2019). Fertilizantes Sólidos – Micronutrientes. Disponível em: . Acessado em: 06 de novembro de 2018.

Vitti, G.C., Queiroz, F.E.C., & Quintino, T.A. (2005). Micronutrientes na cana-de-açúcar: mitos e realidades. Departamento de Solos e Nutrição de Plantas–ESALQ/USP–Piracicaba–SP. https://doi.org/10.17138/tgft(1)71-73

Zanão Júnior, L.A., Lana, R.M.Q., & Guimarães, E.C. (2007). Variabilidade espacial do pH, teores de matéria orgânica e micronutrientes em profundidades de amostragem num Latossolo Vermelho sob semeadura direta. Ciência Rural, 37(4), 1000-1007. https://dx.doi.org/10.1590/S0103-84782007000400013




DOI: http://dx.doi.org/10.18067/jbfs.v6i4.260

Refbacks

  • There are currently no refbacks.
';



 

Follow us

FacebookTwitter

J. Bioen. Food Sci., Macapá, AP, Brazil. eISSN 2359-2710

  Licença Creative Commons 

The journal is licensed with Creative Commons Atribuição-NãoComercial-CompartilhaIgual 4.0 Internacional

 

Address for correspondence

Professor Victor Hugo Gomes Sales

Journal of Bioenergy and Food Science

Federal Institute of Amapá, Campus Macapá.

Rodovia BR 210 KM 3, s/n Bairro Brasil Novo. CEP: 68.909-398. Macapá, Brazil.

Phone: +55 (96) 3198-2150

jbfs@ifap.edu.br | suporte.jbfs@ifap.edu.br